TransportOrjentacija: Banja Luka je dobro transportno povezan sa obližnjim gradovima zahvaljujući odličnoj lokaciji. Nalazi se na oko 365 km od Beograda, oko 499 km od Budimpešte, 320 km od Ljubljane, 185 km od Zagreba, 446 km od Podgorice,545 od Beča,  485 km od Temišvara (Rumunija), 413 km od rukometnog centra Vesprema ( Mađarska)itd..

Autobusom

Svi gradovi u BiH dobro su povezani redovnim autobusnim linijama sa svim dijelovima Evrope. Autobusni saobraćaj u BiH je jedan od popularnijih načina transporta, pouzdan je i saobraća bez većih kašnjenja. Za više informacija o autobusnom saobraćaju posjetite sljedeću web stranicu: http://www.autoprevoz.org/Korišćenje autobusa kao sredstvo prevoza je najpreporučljivija opcija. Autobuska stanica za daleke i medjumesne destinacije je „Nova autobuska stanica“.Na međunarodnom planu, grad ima frekventne atobuske linije. Zemlje prema kojima Banjaluka održava svoje redovne autobuske linije su: Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Austrija, Švajcarska i Švedska.

Vozom

Međunarodne željezničke linije povezuju BiH sa ostalim djelovima Evrope. Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini obavljaju dva operatora-javna preduzeća: Željeznice Federacije BiH sa sjedištem u Sarajevu i Željeznica Republike Srpske sa sjedištem u Banja Luci http://www.zrs-rs.com/. Za upravljanje željezničkom infrastrukturom osnovana je Željeznička BH javna korporacija Željeznice Bosne i Hercegovine ili ŽBH, sa sjedištem u Doboju. Ukupna dužina željezničkih pruga iznosi 1031 km[1], od čega je u Federaciji BiH 608,495 km[2] čemu treba dodati i industrijske kolosijeke do svakog značajnijeg proizvodnog kapaciteta.

Avionom

Iz svih krajeva svijeta u Bosnu i Hercegovinu avionom stižete na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, koji je od centra grada udaljen 10 km tj. 20 minuta vožnje gradskim prevozom.

U zavisnosti od pravce iz kojeg dolazite možete sletjeti i na međunarodne aerodrome u Banja Luci i Mostaru. Za više informacija o aerodromima u Bosni i Hercegovini posjetite njihove web stranice.

www.sarajevo-airport.ba    www.mostar-airport.ba   www.banjaluka-airport.com

Automobilom

U Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku možete doći i vlastitim automobilom. Putevi su obilježeni i održavani, iako se na njima često obavljaju radovi i sanacije te stoga savjetujemo da se prije polaska na put detaljno informirate o stanju na putevima u BiH na web stranici http://www.ams-rs.com/.  
Iako su procedure, uz odgovarajuću dokumentaciju, na cestovnim prijelazima standardizirane i jednostavne, čekanje na cestovnim prelazima može biti otežano u sezoni.

Neophodno je posjedovanje osiguranja, koje se kupuje na graničnom prijelazu. Ukoliko posjedujete zeleni karton koji je važeću u Bosni i Hercegovini neće vam biti potrebno dodatno osiguranje. o ovom i ostalim detaljima informirajte se prije polaska na put. 

Zanimljivosti

UČESTVIJETE LI NA ORKA 2014?:

Brojač poseta

  • Ukupno poseta: 1904855

Translate

 

Reklame